WHATS ON

2017 - VISIT TAMBUNAN YEAR
SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH

30 April 2009

Road to Bahrain 11 - Al Fateh, The Grand Mosque of Bahrain


Title: Al Fateh, The Grand Mosque of Bahrain

Photo above: These are christian preachers from Switzerland being briefed on Islam by our international da'wah group.

Photo above: Chandalier from Austria hanging inside the mosque. It is lit from morning till night.


Photo above: Chandeliar weighing about 3 tons.


Photo above: Mehrab area where grand Imam leads the Friday Prayer

28 April 2009

Road to Bahrain 10 - Buildings at Bahrain

BEAUTIFUL PHOTOS OF BAHRAIN
AND IMPORTANT BUILDINGS NOT TO BE FORGOTTEN


Baharin terdiri daripada dua pulau yang dicantumkan dengan tiga jambatan. Pulau ini ditambak dengan pasir yang diambil dari Arab Saudi. Jarak dengan sempadan Arab Saudi cuma memakan masa 20 minit perjalanan. Berikut adalah sebahagian dari bangunan yang terdapat di Bahrain.
Photo above: Al Fateh Grand Mosque of Bahrain
Photo above: This is another landmark of Bahrain located in the middle of round about.


Photo above: This is Discover Islam centre Bahrain.



Photo above: The famous Twin Towers of Bahrain taken at night.

More beautiful photos in the next posts. Stay tuned.

ATTENTION TO ALL QURAN READERS (ESP.MY STUDENTS)

A Beautiful Hadith:

Rasulullah (Sallallahu alaihe wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.
When after the burial, the people return home, 2 angels, Munkar and Nakeer(names of two special Angels), come in the grave and try to separate this handsome man so that they may be able to interrogate the dead man in privacy about his faith. But the handsome man says, 'He is my companion, he is my friend. I will not leave him alone in any case. If you are appointed for interrogation, do your job. I cannot leave him until I get him admitted into Paradise '.
Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'
When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.
Rasulullah (Sallallahu alaihe wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'
-------------------------
Note:
Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because
Rasulullah (Sallallahu alaihe wasallam) said:
'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.
May Allah bestow this favour on all of us.

IMPORTANT - HANDPHONE PLUGGED IN

(I got this from my friend to share)

A few days ago, a person was recharging his mobile phone at home. Just at that time a call came in and he answered it with theInstrument still connected to the outlet.
After a few seconds electricity flowed into the cell phone unrestrainedand the young man was thrown to the ground with a heavy thud. His parents rushed to the room only to find him unconscious, with a weak heartbeat and burnt fingers.
He was rushed to the nearby hospital, but was pronounced dead on arrival.
Cell phones are a very useful modern invention. However, we must be aware that it can also be an instrument of death. Never use the cell phone while it is hooked to the electrical outlet! ?

Road to Bahrain 9 - Revert From Sri Langka

Discover Islam Centre, Bahrain 26.04.2009:-

Title: ANOTHER REVERT


This is the beauty of having a centre like Discover Islam. Anyone can come to this centre to embrace islam and be the student at the same time. The people at Discover Islam center are well trained at their repactive field and the most of all they are very dedicated in their job either voluntaraly or employed. The dakwah group, the drivers, the IT, the admin and the rest are all very cooperative to provide excellent services to their clients including us, the course participants. This is one of the reason people come to Discover Islam to seek help and this is one of the reason a Buddist preacher from Sri Langka came to this centre to take the sahadah in front of our international group.



Above photo: The new revert was congratulated by Ali Krayee from Ghana (now based in Liberia) while the two Sri Lankan watched.


Photo above: Mohamad Ali (Imam of National Mosque K.Lumpur) also took the chance to hug and welcomed the new brother in Islam to new faith.

Photo Above: Our American man, Ibrahim, chat with him in tears. "Welcome to Islam brother", said Ibrahim.


Photo above: Brother Syed Ali recited the sahadah to be repeated by our new revert. After the conversion, there was "ALLAHU AKBAR" shout from other brothers.



Photo above (From left): Bro Anver Manatunga (ex. Christian Pastor from Sri Langka, who once converted a Malay from Islam to Christianity), Bro Jagath Weerasingha (new revert from Sri Langka) and Janis Abdullah. I took the chance to take photo with the revert during the historical event. Just imagine a pastor once converted a Malay to Christian, now became a muslim!. "My sins of converting a malay to christian has been wiped out after my conversion to Islam", said Anuar. I told him to redeem his image by re-converting the malay again to Islam and he laughed.


Photo Above: I also did not miss the chance to hug our newly reverted brotherWith from Sri Langka.
Within 2 weeks of stay in Bahrain, we have seen 17 brothers and sisters all over the world reverting to islam at Discover Islam Centre. This shows that Discover Islam Centre is serious in propagating islam worldwide.

Road to Bahrain 8 - Bro Fadel Soliman "Answering Misconception On Islam"

Bahrain 27.04.2009:-

Title: ANSWERING MISCONCEPTION ON ISLAM


Last night we had our dinner at Baan Saeng Thai Restaurant together with hundred of invitees from Discover Islam, reverts, International Da'wah Course participants and other invited guests. We also had a chance to listen to a poweful islamic talk by Bro Fadel Salimon from Egypt Islamic Bridging Centre on 'answering misconceptions of Islam'. This is the first time I heard about this speaker though he has been to Malaysia to deliver his talk and can be seen through blogs in the internet.


Above photo is taken while we were waiting for our dinner. As seen from left: Janis Abdullah (Sabah Malaysia), Hesham Al-Khateeb (Saudi Arabia), Ibrahim (USA), Isa (Singapore), Dr Lamin (Malaysia), Abdul Wahab (Singapore) and Ali Krayee (Liberia) and Standing: Kamaruddin (Penang Malaysia)



Above: Bro Fadel Salimon from Egypt Islamic Bridging delivering his 'hard knock' speech on answering misconceptions on Islam. He is known throughout the world with his charismatic speech defending Islam from negative image posed by the international and one-sided media. We will have more session from him for the next 2 days. According to Fadel, all the course participants would be 'fired' with 'hard and highly provocative questions while delivering individual presentation. Let see if I am qualified to be in his international bridging group of presenters. Men... this is fun!.

This is Baan Saeng Thai Restaurant serving eastern, middle east and western food. One thing about restaurants in Bahrain is, the chefs are good in bariani rice with fish, beef, chicken and mutton curry flavour. No wonder, most of the course participants are gaining weight or I called it 'excess luggage'.


22 April 2009

Road to Bahrain 7 - Bro Mohamed Qadir "Dealing with media"

Manama, Bahrain, 19.04.2009:-

There was a request that I should write in English. So I am writing in english for those who like to read in english.
I spotted a Malaysian car, Gent 2, seen on the the street of Bahrain. May be there are more but many Toyota, Nissan and others on the street.


These are some of the male participants returning from lecture. They are Malaysians, Singaporeans, Brazilian, American and Turkish.

This the office of Discover Islam Centre. This is just for my album.


Photo with the speaker Brother Mohamed Qadir, the speaker of Dakwah to non Muslim through media.
Photo with Brother Syed, one of the supporting staff of Discover Islam after the lecture delivered by Bro Syed R Ali.




Road to Bahrain 6 - Pusat Pelancungan

Manama, Bahrain, 20.04.2009:-

Masa sight seeing, kami melawat rumah-rumah orang-orang kenamaan Bahrain. Istana dan rumah-rumah lama kini dijadikan pusat pelancungan. Di pusat ini kita akan melihat bagaimana rekabentuk bangunannya yang diperbuat dengan bata dan batang pokok kurma. Batang pokok kurma masih kelihatan. Dan yang menariknya, bahagian siling bangunan dipasang dengan kayu bakau yang sudah beratus tahun lamanya. Kayu bakau itu dikatakan diimpot dari Afrika dan sehingga kini ia masih ujud.
Foto di atas: Salah satu rumah orang kenamaan ini dijadikan sebagai pusat asuhan kanak-kanak yang dilengkapi dengan mini perpustakaan.

Foto di atas: Adalah satu kota lama yang digunakan sebagai pertahanan dari serangan musuh yang mendarat dari laut. Kota ini sama seperti kota Portugis A Farmosa di Melaka. Batang pokok kurma digunakan untuk menahan bata dari runtuh.

Foto diatas: Inilah istana lama berusia ratusan tahun yang kini dijadikan pusat pelancungan. Drama arab yang kita nampak di TV sama dengan suasana di sini. Cuma, kena awas sikit mata melihat ketua rombongan kerana kalau tidak maka akan 'hilang' kerana tempat ini banyak lorong dan jika tersilap lorong akan keluar ditempat lain. Macam salah seorang peserta kami yang ditinggalkan bas hanya kerana tersilap lorong selepas solat. Setengah jam kami menunggu, kawan kami ini tidak muncul-muncul juga. Akhirnya, bas kami beredar dan 'on the way' di'highway' rupanya kawan kami ini sudah lebih satu kilometer berjalan pulang. Walaupun kenderaan tak boleh berhenti di highway, bas kami berhenti juga untuk mengambil beliau. Rupa-rupanya, kawan kami ini memang hobinya berjalan pantas.
Saya juga hampir-hampir ketinggalan selepas memasuki tandas. Bila saya keluar, semua rakan-rakan sudah lesap. Dua tiga kali ulang-alik baru terjumpa ketua rombongan. Terus saya teringat 'saei' Siti Hajar yang ulang-alik mencari air untuk anaknya Ismail a.s. Lepas peristiwa ini, maka setiap kami diberi 'sim card' handphone supaya mudah dicari.


Foto diatas: Bersama-sama dengan Dr Quick setelah selesai ceramah bertajuk 'Revival of Islam', satu topik yang membincangkan kekuatan dan kelemahan islam masa kini. Satu ceramah yang baik dari segi isi dan penyampaiannya. Penceramah ini sudah merantau lebih 70 buah negara membincangkan mengenai kedudukan islam masa kini.

Road to Bahrain 5 - 16 Orang mengucap Kalimah Syhadah di Bahrain


Manama, Bahrain, 20.04.2009:-

Selepas kuliah, kami dibawa menghadiri satu majlis makan di rumah salah seorang penyokong kuat Discover Islam dan di sana kami berinteraksi dengan mereka. Kami merasakan seperti adik-beradik bila mendapat layanan yang istimewa dari mereka. Sesuatu yang sangat menarik dengan orang arab Bahrain ialah mereka sangat prihatin terhadap keturunan mereka. Kami diberi makluman mengenai salsilah keturunan mereka melebihi 7 generasi sehingga melahirkan keluarga berjuta orang kesemuanya. Semua ini dilekarkan melalui lukisan berbentuk pokok tetapi apabila diteliti, daun-daun pokok itu mencatitkan nama-nama generasi keluarga mereka. Inilah kehebatannya orang arab Bahrain.

Saya sempat bergambar dengan Syeikh Moosa (jubah putih), yang juga tuan rumah dan Managing Director Discover Islam.

Pada 20.04.2009, kami dibawa menyaksikan pengislaman beramai-ramai di makhmah syariah Bahrain seramai 16 orang. Mualaf ini berasal Ethopia, Phillipine, Indonesia dan Ghana. Foto di atas adalah barisan hakim yang membacakan dua kalimah syahadat.


Foto di atas diambil bersama dengan hakim-hakim dari pelbagai mahkamah, setelah selesai majlis pengislaman di Makhmah Baharin.

Sebahagian dari peserta yang menghadiri majlis pengislaman di Mahkamah Syariah Bahrain.

18 April 2009

Road to Bahrain 4 - Beginning of Lectures

Tajuk: Head Cracking

Kuliah pertama, kedua dan ketiga telah berlalu. Penceramah dari Nigeria dan Bahrain telah membentangkan kertas kerja mereka masing-masing bertajuk Dakwah kepada non-muslim, leadership, media. Semua penceramah hebat-hebat belaka.

Yang paling hebat ialah sambutan penganjur yang bertaraf 'excellent'. Makanan melimpah-ruah, tak henti-henti makan sehinggakan kami memberitahu supaya mengurangkan makanan. Kami tinggal di 'high-class' apartment. Everything provided including 'sim card' hand-phone. Rasa-rasanya kalau saya menganjur program ini di Malaysia, saya malu kerana khuatir tidak dapat 'match' dengan pengendalian program di Bahrain.

Bagaimanapun, tiga hari berlalu belum boleh diukur kerana ada dua minggu lagi kami berada di Manama Bahrain.

Peserta dari Malaysia, Singapore, Russia, United States, Slovenia, Turki, Brazil, Canada dan Sudan.

15 April 2009

Road To Bahrain 3 - Abu Dhabi Airport

Tajuk: Snoring


Foto di atas: Saya berada di Airport Abu Dhabi, UAE. Kawan dari Australia tolong snap lepas itu saya tolong dia pula untuk tangkap gambar diorang husband and wife. Tak kenal tapi boleh kenal just by opening our mouth + courtesy. Bahasa dusun bilang "have guts will travel", he..he..

Dah sampai di airport Abu Dhabi kira-kira jam 12.30 tengah malam waktu abu dhabi atau 4.30 pagi waktu malaysia. Saya kena tulis blog ini dalam masa 14 minit kalau tidak internet ini akan padam dengan sendirinya. Saya tak dapat guna laptop sendiri sebab tak boleh connect. Mungkin kerana di airport Abu Dhabi ini disediakan perkhidmatan internet secara free. Jadi saya pun tak mahu lepas peluang.
Airport abu Dhabi cantik macam dalam kem yang besar. Pameran barang lawa tapi semua guna US dollar. Tandasnya kecik-kecik hampir-hampir saya tak muat masuk. Bayangkan orang arab yang besar-besar masuk tandas!. Ini dipanggil 'maximization of space'.

Suasana di airport semua sunyi sebab hampir semua transit passenger berdengkur tidur. Nak minum tapi wang malaysia belum tukar matawang. Jadi terpaksa ikut berdengkur (snoring) juga.

Flight ke Bahrain jam 07.30 pagi ini waktu abu dhabi. Pagi-pagi lagi dah hingar bingar kerana terlalu ramai orang jepun dan cina terdampar di airport. Ini mesti business bagus di sini.

14 April 2009

Road to Bahrain 2 - "Kocak di air kopi"

Tajuk: Kocak di air kopi

Hari ini hari ke2. Bukan mudah berkunjung ke tempat orang. Macam-macam perlu disediakan. Orang dusun bilang, "everything must be in order!". Paspot mesti sedia berkeadaan baik iaitu tanpa sekatan. Boarding pas mesti jaga jangan sampai hilang. Beg mesti kunci dan kalau boleh diikat supaya tidak terburai. Tag luggage mesti dalam keadaan baik. Mesti polite dengan semua orang jangan sampai orang menyampah. Kekadang macam bola kena pas-pas sana sini.
Ada kawan-kawan saya 'stranded di KLIA', ada yang 'missed flight', ada yang kena tahan imigresen dan ada yang susah dapat 'visa'. Tapi baik juga untuk dijadikan iktibar. Dan yang pastinya... semua ini memperkayakan pengalaman.
Apa pun cabaran ini semuanya saya anggap sebagai hanya 'kocak di air kopi', tak sampai menimbulkan masalah besar. Sejuk hati sikit.

13 April 2009

Road to Bahrain 1 - Rush Hour

Tajuk: Rush Hour {13.4.2009 Isnin}

Saya menerima tawaran melalui email dari Bahrain bahawa saya diterima menghadiri satu seminar dan workshop dakwah antarabangsa di Bahrain pada 14.04.2009 sehingga 04.05.2009. Sebenarnya surat tawaran telah lama diterima tetapi saya menganggap tawaran itu belum pasti selagi belum menerima tikit kapal terbang. Akhirnya saya menerima tikit kapal terbang secara 'last minute' iaitu sehari sebelum bertolak ke Kuala Lumpur dan seterusnya ke Abu Dhabi. Pagi Ahad saya menerima eticket, lalu bergegas ke airport terminal 2 Kota Kinabalu untuk mendapatkan tikit. Alhamdulillah, masih ada seat untuk ke Kuala Lumpur. Harganya RM418 memandangkan last minute arrangement. Saya terpaksa menanggung kos membeli tikit dari KK ke Kuala Lumpur dan kembali ke K.Kinabalu. Saya tutup mata sahaja dan terus bayar kerana kos keseluruhan seminar ini di tanggung sepenuhnya oleh kerajaan Bahrain. Tetapi sebelum itu saya sempat menghantar SMS kepada Datuk Ismail Hj Awang Besar, Pengerusi Masjid Negeri Sabah. Pantas Datuk Ismail memberi jawapan SMS dengan memberikan 'green light' kepada saya. Saya bertambah gembira kerana Datuk Ismail memberi sokongan sepenuhnya untuk saya menyertai seminar itu. Excited bukan main lagi sehingga terlupa mengucapkan terima kasih kepada Datuk Ismail, maklumlah saya tak pernah keluar jauh meninggalkan kampung halaman. Melalui blog saya ini, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih kepada Datuk Ismail atas sokongan beliau kepada program ini yang dinamakan 'International Islamic Dakwah'.
Saya bertolak dari Kota Kinabalu airport dengan AirAsia AK5103 jam 12.30. Saya sampai di KLIA seawal jam 3.00 petang. Terasa perut lapar lalu turun ke Tingkat 2 KLIA untuk menjamu selera, solat jama/qasar dan sempat membayar 'loan' melalui mesin ATM di KLIA. Lepas bayar loan, saya duduk-duduk sambil pekena nescafe o. Sambil-sambil minum, saya membuka laptop dan masuk blog saya, maka sempatlah saya merakam peristiwa yang berlaku semalam dan hari ini.
Seperti biasa, saya bersedia lewat kerana dapat tikit dari Discover Islam Bahrain agak lewat iaitu pada 12.04.2009 hari Ahad. Sememangnya payah bila menerima confirmation pada hari Ahad kerana banyak kerja yang terpaksa dibereskan sebelum berangkat. Mujur juga ada email dan sms yang banyak memudahkan kerja-kerja 'last minute'.
Saya sempat menelefon JKM Sabah sebanyak tiga kali bertanyakan permit dinner Alumni UiTM, tetapi puan Mariati (incharge permit) tidak dapat dihubungi kerana meeting, line engage dan sebagainya sehinggalah masa pejabat berakhir jam 5.00 petang.
Terasa sangat 'guilty' bila saya keluar daerah sedangkan kerja saya tidak dapat dibereskan. Pun demikian, saya menghantar SMS kepada sdr Azhar, Pengerusi Penganjur Majlis makan malam Alumni UiTM, memohon agar dapat meminta seorang kawan untuk mengambil permit tersebut bagi pihak saya. Meninggalkan tugas tanpa beres bukan budaya saya. Sebab itu, saya sms hampir kesemua rakan sealumni supaya dapat membantu. Insya Allah, rakan-rakan seperjuangan saya ramai yang boleh bantu dan saya menaruh penuh keyakinan bahawa Sdr Azhar boleh spearhead crew-crewnya menjayakan majlis dinner tersebut.
Post ini saya hentikan seketika kerana masa 'check-in' sudah bermula. Penerbangan saya ke Abu Dhabi pada jam 9.30 malam. Insyaa Allah ketemu lagi.
Salam untuk rakan-rakan saya di Kota Kinabalu, pelajar mengaji saya di Likas dan Masjid Negeri (cuti lagi mereka mengaji). Tapi.... boleh juga mengaji sendiri-sendiri supaya cepat lancar. Terjemahan dan tafsir jangan lupa baca he...he...
Kepada puan rumah saya, rajin-rajin makan ubat (sapang, kemis do mundok @ubi, HPA dan ubat ibu Inanam tapi awas jangan sampai 'overdose' bilang c Ifan) dan bersabarlah dengan karenah anak-anak kerana jerit-pekik mereka adalah hiburan. Anak-anak semua, kalau buat kerja tu... buatlah dengan ikhlas tanpa monyok-monyok. Solat jangan lupa. Jaga bahasa...jangan sampai menyakiti orang lain. Moga-moga Allah sentiasa menaungi kalian.
Amiiin.
(bersambung...)
:)

11 April 2009

SUKAN SMK SANZAC

KOMPLEKS SUKAN LIKAS:
SUKAN SMK SANZAC SEDERHANA TAPI MERIAH


Atas: Kelihatan Dr Kassim menyampaikan hadiah kepada pemenang


Atas: Kontinjen pengakap

Atas: Perbarisan rumah

Atas: Senamrobik semasa perasmian penutupan


Atas: Acara perbarisan semasa penutupan



Atas: Acara perbarisan semasa penutupan kejohanan


Atas: Kontinjen Perbarisan terbaik

Atas: Pengetua SMK SANZAC menyampaikan cenderahati kepada Dr Kassim, Pegawai Pelajaran Daerah


Atas: Foto bersama olahragawan dan olahragawati kejohanan 2009


Atas: Antara yang turut menyaksikan kejohanan tersebut

Text Color

09 April 2009

CANING IN SCHOOL

KUALA LUMPUR (AFP) - - Malaysia is to revive caning in schools to curb discipline problems among pupils, three years after making moves to ban corporal punishment, a minister said.

The government made the decision to revive caning last month and it will issue specific guidelines on how to implement the punishment, deputy education minister Wee Ka Siong told AFP.

"We will allow the headmaster or anyone who has been authorised to execute the punishment, while parents will be notified and invited to witness the caning to be done in a confined area," he said.

"We need to take precautions because students nowadays are not like students those days -- they are 'too creative' in breaching the rules now," Wee said.

In 2006, the government said it was planning to ban public caning in schools, where the punishment is administered on the buttocks or the palm of the hand.
The education ministry also said a year later that it was considering allowing schools to cane unruly girls to curb an upsurge in discipline problems including gang fights and bullying.

08 April 2009

JESUS IN THE QURAN


Question: What does the Qur'an say about Jesus?

Answer: In the Qur'an, stories about the life and teachings of Jesus Christ (called 'Isa in Arabic) are abundant. The Qur'an recalls his miraculous birth, his teachings, the miracles he performed by God's permission, and his life as a respected prophet of God. The Qur'an also repeatedly reminds that Jesus was a human prophet sent by God, not part of God Himself. For more detailed information about what Muslims believe about Jesus, please visit the FAQ index page. Below are some direct quotations from the Qur'an regarding his life and teachings.

"Behold! the angels said, 'Oh Mary! God gives you glad tidings of a Word from Him. His name will be Christ Jesus, the son of Mary, held in honour in this world and the Hereafter, and in (the company of) those nearest to God. He shall speak to the people in childhood and in maturity. He shall be (in the company) of the righteous... And God will teach him the Book and Wisdom, the Law and the Gospel'" (3:45-48).
"He [Jesus] said: 'I am indeed a servant of God. He has given me revelation and made me a prophet; He has made me blessed wheresoever I be; and He has enjoined on me prayer and charity as long as I live. He has made me kind to my mother, and not overbearing or miserable. So peace is on me the day I was born, the day that I die, and the day that I shall be raised up to life (again)!' Such was Jesus the son of Mary. It is a statement of truth, about which they (vainly) dispute. It is not befitting to (the majesty of) God that He should beget a son. Glory be to Him! When He determines a matter, He only says to it, 'Be,' and it is" (19:30-35).

"When Jesus came with Clear Signs, he said: 'Now I have come to you with Wisdom, and in order to make clear to you some of the (points) on which you dispute. Therefore, fear God and obey me. God, He is my Lord and your Lord, so worship Him -- this is a Straight Way.' But sects from among themselves fell into disagreement. So woe to the wrongdoers, from the penalty of a Grievous Day!" (43:63-65)

"And behold! God will say [i.e. on the Day of Judgment]: 'Oh Jesus, the son of Mary! Did you say unto men, worship me and my mother as gods in derogation of God?' He will say: 'Glory to Thee! Never could I say what I had no right (to say). Had I said such a thing, You would indeed have known it. You know what is in my heart, though I know not what is in Yours. For You know in full all that is hidden. Never did I say to them anything except what You commanded me to say: 'Worship God, my Lord and your Lord.' And I was a witness over them while I lived among them. When You took me up, You were the Watcher over them, and You are a witness to all things'" (5:116-117).

"Christ, the son of Mary, was no more than a messenger; many were the messengers that passed away before him. His mother was a woman of truth. They had both to eat their (daily) food. See how God makes His signs clear to them; yet see in what ways they are deluded away from the truth!" (5:75).

06 April 2009

KALAU MAHU KENAL PERIBADI ORANG ISLAM, LIHAT SAHAJA CARA MEREKA MELETAKKAN KERETA.

(Sila rujuk post saya terdahulu dalam blog ini bertarikh 20.12.08)
Nampaknya masih ramai lagi umat islam yang bersungguh-sungguh mencari pahala dengan hadir ke masjid berjemaah. Syabas diatas kesedaran ini. Bertambah ramai lagilah jemaah kita di masjid. Moga-moga semangat ini berterusan.
Dalam pada kita mengejar lebih banyak pahala, kita kena ingat sikit bahawa Allah sedang memerhati gerak laku kita. Manusia apa tah lagi kerana manusia mempunyai banyak kekurangan. Antara kekurangannya ialah suka sangat melihat perbuatan orang lain atau menjaga tepi kain orang lain samada positif atau pun negatif.
Dalam perkara positif, kita tak perlu risau kerana pastinya malaikat akan mencatitnya sebagai amalan. Tapi dalam perkara negatif, bukan sahaja malaikat dah catit malah manusia pun ada yang mencatitnya. Sehubungan dengan ini, saya mencatit perkara negatif yang sudah menjadi kebiasaan sesetengah pihak seperti mengejar pahala bersolat atau beriktikaf di masjid tetapi dalam masa yang sama mempamerkan peribadi negatifnya yang 'real' seperti meletakkan keretanya di tempat yang sepatutnya bukan tempat letak kereta. Di Masjid Negeri Sabah, tempat letak kereta banyak disediakan tetapi nak 'parking' juga di'round about' yang menghalang atau mengganggu kenderaan jemaah yang lain. Malah sudah menjadi tabiatnya meletakkan kereta di'round about' walaupun tempat khas meletak kereta masih kosong. Lebih teruk lagi, mereka ini 'degil' dan melawan bila ditegur seraya berkata:
"Masjid ini bapa kau punya kah?".
Kalau anda memandu ke Tanjung Aru pada hari Ahad, kita akan melihat banyak kereta di letakkan di atas simen sebelah kiri yang sepatutnya menjadi laluan yang selamat bagi pejalan kaki. Nampak gayanya, tak lama lagi laluan pejalan kaki itu akan rosak yang banyak merugikan DBKK.

Bagaimanapun, bukan semua umat islam itu bersikap negatif. Masih ramai lagi yang bertamadun dan mempunyai akal serta patuh pada peraturan.

Realitinya, masih ramai umat islam yang tak berhati perut yang mana tindak-tanduk mereka merupakan cerminan kepada peribadi sebenar mereka.

02 April 2009

SALAM UKUWAH BUAT SAHABAT LAMA JAAFAR ALAM DARI L.DATU

Kota Kinabalu, 02.04.2009 (Khamis):-
:
Selepas dari mengajar mengaji, saya singgah beli pisang goreng di Kota Kianabalu. Semasa Q-up membeli pisang goreng saya terserampak dengan seorang kawan lama lalu bergegas menghampiri dan bersalaman.
:
Terasa sejuk hati bila bertemu sahabat lama saya, Sdr Jaafar Alam (JA), dari Lahad Datu. Maklumlah lama tak berjumpa walaupun sesekali ber'sms' atau berbual melalui HP. Dalam pertemuan yang singkat petang tadi di restoran bersebelahan dengan DBKK, saya berpeluang bersembang dengan beliau bersama isteri. Sekadar bertanya khabar dan bertukar-tukar 'update' mengenai aktiviti selama ini.
:
JA: "Macam mana politik?"
Saya : "Saya rehat-rehat sekarang".
JA : "Apa ko buat sekarang, masih dengan PETRONAS ka?"
Saya : "Saya sudah retire awal mengambil SP, 'Separation Package' setelah 2o tahun dengan PETRONAS. Kalau tak dapat SP, saya tidak mau retire awal. Bila kau datang?"
JA : "Kami baru sampai dari LDatu. Masih penat lagi"
:
Orang rumah beliau di sebelah tersenyum tanda setuju penat berjalan jauh. Sambil-sambil menunggu pisang goreng yang sedang dimasak, saya sempat duduk bersembang sambil pekena 'teh tarik' atau nescafe o. Banyak 'update' yang dibincang sambil menunggu anak mereka yang masih bertugas.
:
Walaupun sembang-sembang itu ringkas tetapi dapat juga mengeratkan silratul rahim. Mereka berdua bukan sahaja sempat belanja saya nescafe o dan makan pisang goreng malah 'tapau' pisang goreng pun mereka yang belanja. Sepatutnya sayalah yang belanja kerana saya tuan rumah. Mereka menjawab, "Soal pahala... istilah 'tuan rumah' tidak boleh dipakai". Saya terdiam seketika.
:
Cerita kami panjang tetapi bila melihat jam di tangan hampir jam 6 petang. Saya harus beredar untuk urusan yang lain. Sempat bersalaman serta bertukar-tukar nombor HP agar bicara akan bersambung selepas ini.
:
Semoga pertemuan ringkas itu dapat mengeratkan ukuwah sesama sahabat lama. Moga-moga Allah sentiasa melindungi mereka sekeluarga dari segala kejahatan serta rezki mereka bertambah berkat. Aamiin.

01 April 2009

JANGAN MEROKOK!

Kalau anda seorang perokok... fikir semula kerana kesannya amat dasyat seperti gambar rajah di bawah. Gambar ini mungkin diambil semasa post mortem perokok yang telah meninggal dunia untuk melihat kesan rokok yang sebenar. Dalam gambar rajah di bawah, kelihatan paru-parunya menjadi hitam.



Saya ada seorang rakan yang bertekad mahu berhenti merokok lalu pergi umrah. Mungkin di tanah suci beliau berdoa supaya berhenti merokok. Alhamdulillah, beliau berhenti merokok. Syabas dan tahniah kepada sahabat saya. Kini bibirnya bertukar dari hitam kepada merah.


Saja dipaparkan untuk iktibar. Moga-moga ada perokok yang terbuka hati berhenti merokok. Bagi yang belum lagi berhenti merokok, jangan pula asap dilepaskan sewenang-wenangnya sehingga menyebabkan bau baju orang lain atau bilik pejabat. Dan yang paling penting, jangan buang abu rokok serta pontong di atas lantai seolah-olah menyuruh orang lain supaya memungut pontong rokok yang ditaburkan dilantai restoran dan masjid-masjid.