WHATS ON

2017 - VISIT TAMBUNAN YEAR
SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH

06 October 2016

STRATEGI BERTUKAR DARI REZKI BIASA KEPADA REZKI BERKAT:

Ini bukan idea bulat-bulat dari saya. Saya petik sedikit dari kawan kemudian diolah mengikut kesesuaian. Apa yang diceritakan semuanya berhubung-kait dengan Al-Quran & hadith. Interaksi kita dengan Allah perlu ditukar dari BIASA kepada LUAR BIASA, insyaaAllah rezeki kita pun luar biasa.

 
PETUA MENJEMPUT REZKI BERKAT:
 
1. SOLAT SUNAT DHUHA: Jika kebiasaan kita solat 2 rakaat, kita ubah dengan menambah lebih rakaat.
 
Selepas Solat Dhuha, baca surah Al-Waqiah. Surah ini tidak akan membuat kita miskin untuk selamanya. Jika ingin jadi JUTAWAN maka berdoalah utk menjadi JUTAWAN YANG BERKAT.
 
2. TAHAJJUD: Bangunlah menunaikan solat ini setiap malam. Tambahkan bilangan rakaat tahajjud ni. Mintalah pertolongan Allah sebulat-bulatnya.
 
3. BACA AL-QURAN: Bila bangun pagi, jangan buka hp atau rancang nak buat apa dulu.. mandi dan ambil wudhuk terus solat, baca Al-Quran & terjemahan walaupun satu ayat. Apabila kita melakukan ini.. InsyaaAllah akan beri kecukupan masa pada kita untuk satu hari.
 
4. BERZIKIR: Berzikir 'Ya Wahhab' 40,000 kali setiap hari selama 7 hari. Ini adalah latihan kita bersama dengan Allah. Jika tiada perubahan buatlah sehingga 40 hari.
 
5.  SOLAT BERJEMAAH: Untuk lelaki, berjemaah di surau atau masjid lebih afdal. Pergi awal 10 minit lebih awal sebelum azan.
 
6. HUBUNGAN SILRATUL RAHIM: Janganlah kita memutuskan silaturrahim. Maafkan mereka yang pernah sakiti anda dengan hati yang yang lapang dan tenang.
 
7. BERSEDAKAH: Ini amalan yang baik kerana sedekah satu power yang luar biasa. Nak sembuh dari sakit, nak anak dengar cakap kita, nak kaya... kita sedekah!. Satu kali kita memberi.. Allah gandakan 10 hingga 700 kali. Bila bersedekah terang-terang kita minta dengan Allah.
 
8. SOLAT DIAWAL WAKTU: Panggilan ALLAH lagi penting dari segala-segalanya.
 
9. 100% KEPADA ALLAH: Serahkan sepenuhnya kepada Allah. Jangan mengharapkan manusia di luar sana.
 
10. MINTA, TAWAKAL DAN USAHA: Selalu kita dengar, usaha dulu baru tawakal. Sebenarnya, minta dulu baru usaha kemudiannya tawakal. Minta bulat-bulat pada Allah selepas itu kita berusaha bersungguh-sungguh.
 
11. TELEFON IBU SELALU: Bagi lelaki yg masih ada ibu, telefonlah ibu setiap hari. Ada kawan yang menelefon 3 kali dalam satu hari.
 
12. ILMU BERNIAGA TERKINI: Dapatkan ilmu yang betul dan terkini dari 'mentor' atau 'trainer' jika menceburi perniagaan.
 
13. SENTIASA BERSYUKUR: Kalau kita bersyukur, Allah akan tambah (pengertian ayat dari Al-Quran).
 
4  surah amalan setiap hari:

● Surah Yaasin - Setiap solat fardhu
● Surah Al-Waqiah -Waktu Dhuha
● Surah Ar-Rahman - Waktu Asar
● Surah Al-Mulk - Sebelum tidur
 
Kalau tak tahu membaca Quran, berpakatlah dengan beberapa kawan, cari guru Quran dan mulalah belajar mengaji mengikut kemampuan. Belajar sedikit-sedikit lebih baik dari tiada langsung.
 
INGAT.. REZKI BERKAT BUKANNYA BERKARAT!
.

No comments:

Post a Comment