WHATS ON

2017 - VISIT TAMBUNAN YEAR
SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH

29 August 2011

MAJLIS TADARUS EXPRESS & KHATAM QURAN KE 7

-
Kota Kinabalu, 18.08.2011 (Ahad):

Lebih dari 100 orang telah menyertai majlis tadarus dan khatam Al-Quran express bertempat di Masjid Negeri Sabah pada 18.08.2011. Majlis tadarus dan khatam express ini dianjurkan oleh Masjid Negeri Sabah yang dipimpin oleh Janis bin Abdullah, Bendahari Jawatan Kuasa Masjid Negeri Sabah. Majlis khatam ini dibahagi-bahagi kepada 30 buah kumpulan. Sebuah kumpulan dikehendaki membaca satu juzu. Setiap juzu dibaca samada bergilir-gilir atau pun serentak, mengikut keselesaan kumpulan masing-masing.
-
Turut menjayakan majlis tersebut ialah pelajar Al-Quran Masjid Negeri Sabah, Pelajar Al-Quran Surau Taman Kemajuan Likas dan keluarga masing-masing, orang awam dan perseorangan dari dalam dan luar Kota Kinabalu. Turut hadir sebagai pemerhati memeriahkan majlis ini ialah pelajar mukaddam (Sabtu dan Ahad) yang juga sedang mengikuti kelas di Masjid Negeri Sabah.
-
Majlis itu bertujuan untuk mengimarah Masjid Negeri Sabah terutamanya di bulan Ramadhan pada tahun ini.
Atas: Para peserta majlis tadarus dan khatam express yg dipimpin oleh Janis bin Abdullah, Bendahari Masjid Negeri Sabah.
Atas: Janis Abdullah sedang menyemak bacaan semasa majlis khatam berlangsung.

Atas: Pemerhati yang turut memberi sokongan kepada rakan-rakan mereka. Mereka ini terdiri dari pelajar kelas muqaddam dan Al-Quran setiap Sabtu dan Ahad.


Atas: Suasana khatam beramai-ramai di Masjid Negeri Sabah


Atas: Peserta khatam khusyuk membaca semasa khatam.


Atas: Memang seronok menyertai khatam jika sudah boleh membaca. Apa lagi kalau sudah berkali-kali menyertai majlis khatam, pastinya akan yakin bila berhadapan dengan rakan-rakan yang lain.Atas: Peserta tadarus terdiri dari pelajar Surau Taman Kemajuan Likas diketuai oleh Hajjah Kasmah Hasbollah.

Atas: Anak-anak peserta yang turut mengambil bahagian.


Atas: Penyertaan dari pelbagai tempat kelas pengajian, menambahkan lagi kemeriahan suasana majlis tadarus.

Atas: Antara pelajar lama yang turut menjayakan majlis ini. Mereka tidak jemu-jemu mengaji berterusan walaupun ada yang sudah khatam. Pelajar ini dari Masjid Negeri Sabah.


Atas: Masing-masing membaca bertadarus untuk menambahkan pahala dibulan Ramadhan.
Kelihatan pelajar dari Masjid Negeri Sabah.

Atas: Memang benar pandangan sesetengah pihak bahawa bertadarus secara beramai-ramai begini menambahkan lagi semangat membaca. Moga-moga mendapat ganjaran pahala dimusim Ramadhan al-mubarak ini. Pelajar di atas adalah Masjid Negeri Sabah.

Atas: Peserta dari Masjid Negeri Sabah.

Atas: Pelajar dari Surau Taman Kemajuan Likas.

Atas: Pelajar yang sedang mengikuti pengajian di Masjid Negeri Sabah

Atas: Pelajar Kelas siang (Sabtu dan Ahad) Masjid Negeri Sabah turut hadir sebagai pemerhati suasana majlis tersebut. Mereka juga turut menjadi jurufoto secara bidan terjun. Terima kasih atas sumbangan kedua beradik ini.

Atas: Kumpulan pelajar dari Surau Taman Kemajuan Likas.

Atas: Beginilah meriahnya suasana majlis tadarus dan khatam express yang diadakan di Masjid Negeri Sabah. Meriahnya mereka mengimarahkan Masjid Negeri Sabah dibulan yang penuh dengan keberkatan ini.

Atas (dari kanan): Sdr Mansur Asun, Timbalan Pengarah Jabatan Arkib Sabah, Prof. Madya Hj Abdul Rahman Hj Kimsin, UiTM, turut memeriahkan majlis ini.

Atas: Sebahagian dari peserta tadarus bergambar sebagai kenang-kenangan selepas majlis tadarus selesai.

Atas: Bergambar di dalam ruang solat utama Masjid Negeri Sabah sebagai kenang-kenangan.

No comments:

Post a Comment