WHATS ON

2017 - VISIT TAMBUNAN YEAR
SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH

16 October 2010

MASJID CORDOBA DIGANTI DGN NAMA GEREJA?

-


-Atas: Inilah masjid yang melambangkan kegemilangan Islam di Spanyol berusia 1,200 tahun dibena pada tahun 8 Hijrah. Masjid ini kini menjadi larangan untuk orang Islam bersolat. Lihat pengawal berpakaian jubah serba hitam.


-


Bangunan masjid Cordoba, masjid yang dibena Islam pada tahun 8 hijrah semasa islam memerintah di Spanyol, menghadapi satu lagi ancaman kerana nama masjid mungkin akan ditukar kepada gereja. Pelancung Islam dari Austria (seramai 120 orang) tidak dibenarkan bersolat di masjid tersebut. Malah dua orang pelancung Islam dari Austria ditangkap kerana cuba bersolat di masjid itu.


-


Pada tahun 2006, Islamic Council yang mewakili 300,000 rakyat Islam di Spanyol, telah membuat 'petition' kepada Vitakan agar umat Islam dibenarkan bersolat semula di masjid itu. Vitakan membenarkannya tetapi pengawal keselamatan di masjid itu tidak membenarkan solat didirikan di masjid tersebut.
-
-

1 comment:

  1. Tentera Salib memang berbeza dgn tentera Salahuddin Al Ayubi (Saladdin)yg memaafkan musuh. Malah memberi tempoh kepada tentera musuh meninggalkan baitul maqdis tanpa dibunuh. Malah menghantar para doktor untuk membantu tentera yang cedera.

    ReplyDelete